Wanneer moet ik als (gemeentelijke) vereniging zonder winstoogmerk (vzw) de Wetgeving Overheidsopdrachten toepassen?

15 november 2023

Wanneer moet ik als (gemeentelijke) vereniging zonder winstoogmerk (vzw) de Wetgeving Overheidsopdrachten toepassen?

 Toepassingsgebied vzw

 Bepaalde vzw's zijn verplicht deze wetgeving na te leven. Een vzw valt onder de wetgeving inzake overheidsopdrachten als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De vzw streeft behoeften van algemeen belang na die niet van zuiver commerciële of industriële aard zijn.
  • De vzw staat onder bijzondere overheidsinvloed, wat kan blijken uit de benoeming van de meerderheid (> 50 %) van de bestuursleden, overheidsfinanciering, of toezicht door de overheid.

 Gemeentelijke vzw's en zwaar gesubsidieerde private vzw's vallen vaak onder deze regelgeving. Bovendien kan een decreet specifiek de wet van toepassing verklaren op een vzw of project.

  • Voor overheidsopdrachten onder 30.000* euro volstaat meestal een eenvoudige procedure met het aanvragen van drie offertes en motivering achteraf.
  • Voor opdrachten tussen 30.000* en 140.000* euro is een geschreven procedure vereist, inclusief het opstellen van een 'bestek' en dit wordt uitgevoerd als een 'onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.'
  • Voor opdrachten boven 140.000* euro (afhankelijk van het bedrag) moet er een publicatie van de opdracht plaatsvinden, nationaal of Europees.

 *Bedragen excl. btw voor de periode 2022 en 2023

 Gesubsidieerde overheidsopdrachten

 Een persoon die geen aanbestedende overheid is volgens de Wetgeving Overheidsopdrachten kan toch (deels) onderworpen zijn aan deze regelgeving als aan bepaalde voorwaarden CUMULATIEF is voldaan (artikel 18, eerste lid Wet Overheidsopdrachten):

  • Het geraamde opdrachtbedrag moet gelijk zijn aan of hoger dan de relevante Europese bekendmakingsdrempel
  • De opdracht moet voor meer dan 50% gesubsidieerd worden door een aanbestedende overheid zoals gedefinieerd in de Wetgeving Overheidsopdrachten
  • De opdracht moet betrekking hebben op civieltechnische werken, werken voor bepaalde instellingen (zoals ziekenhuizen, scholen, en administratieve gebouwen), of diensten die verband houden met deze werken.

 De regelgeving van de Wetgeving Overheidsopdrachten is van toepassing op dergelijke gesubsidieerde opdrachten, inclusief de bepalingen met betrekking tot de uitvoering van de opdracht (artikel 18, eerste lid Wet Overheidsopdrachten).

De aanbestedende overheid die de subsidies verstrekt, moet ervoor zorgen dat de regels van de Wetgeving Overheidsopdrachten worden nageleefd, zelfs als ze de gesubsidieerde opdrachten niet zelf toekent, maar namens andere entiteiten (artikel 18, tweede lid Wetgeving Overheidsopdrachten). Dit betekent echter niet dat andere toezichthoudende instanties geen rol kunnen spelen in deze context.

 Lees HIER alvast een interessante case study voor MIVAS vzw die we in 2022 geholpen hebben met het aankopen van een nieuwe wasstraat.

 Weet je niet zeker of je als vzw onderhevig bent aan de Wetgeving Overheidsopdrachten of heb je ondersteuning nodig bij het voeren van een plaatsingsprocedure? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op, zodat we u hierover meer informatie kunnen bezorgen en we kunnen bekijken op welke manier we u kunnen verder helpen.

 Heb je als vzw andere vragen, wenst je begeleiding en ondersteuning bij bepaalde projecten of loop je ergens anders tegenaan? Neem dan zeker ook contact op met Baristaz, zodat zij u verder kunnen helpen.

 **NEWS UPDATE** Binnenkort zullen wij  een online webinar organiseren, waarin vzw’s hun vragen kunnen stellen omtrent dit blogbericht of andere zaken. Volg dus zeker onze LinkedIn en deze van Baristaz om hiervan op te hoogte te blijven.