Wetswijziging bevordert kmo-toegang tot overheidsopdrachten

15 februari 2024

Op 8 januari 2024 werd de wet van 22 december 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, met als voornaamste doel het vergemakkelijken van de toegang voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) tot overheidsopdrachten. Deze maatregelen omvatten belangrijke aspecten zoals het betalen van voorschotten, het instellen van biedvergoedingen en het doorgeven van individuele plaatsen in het voorlopig klassement. In dit artikel zullen we deze wijzigingen in detail bespreken en hun impact op kmo's benadrukken.

Voorschotten: De wet introduceert nieuwe regels met betrekking tot het betalen van voorschotten. In principe zijn aanbesteders niet verplicht voorschotten te betalen, maar er zijn twee belangrijke uitzonderingen. Ten eerste zijn bepaalde aanbesteders, zoals de Staat en lokale overheidsinstanties, verplicht voorschotten te betalen in specifieke gevallen, zoals bij gebruik van onderhandelingsprocedures zonder voorafgaande bekendmaking. Ten tweede moeten aanbesteders voorschotten betalen wanneer de opdrachtnemer een kmo blijkt te zijn. De hoogte van het voorschot hangt af van de referentiewaarde van de opdracht en het type onderneming.

Biedvergoeding: De wet voorziet ook in het toekennen van biedvergoedingen wanneer offertes vergezeld moeten worden van monsters, maquettes, prototypes, enzovoort. Deze vergoedingen zijn niet van toepassing bij openbare procedures of vereenvoudigde onderhandelingsprocedures. De hoogte van de biedvergoeding kan worden vastgesteld door de aanbesteder en wordt alleen betaald aan niet-gekozen inschrijvers.

Individuele plaats in voorlopig klassement: Ten slotte verplicht de wet aanbesteders om direct na de opening van de offertes de individuele plaats in het voorlopig klassement aan de inschrijvers mee te delen, wanneer de prijs het enige gunningscriterium is. Dit bevordert transparantie en eerlijkheid in het aanbestedingsproces.

Inwerkingtreding: De meeste nieuwe regels zijn van kracht voor opdrachten die zijn gelanceerd vanaf 1 januari 2024. Sommige specifieke regels, zoals de verplichting om een elektronisch formulier in te vullen met betrekking tot voorschotten, zijn echter pas van toepassing vanaf 1 februari 2024.

Conclusie: De wet van 22 december 2023 markeert een belangrijke stap in het vergemakkelijken van de toegang voor kmo's tot overheidsopdrachten. Door het invoeren van nieuwe regels met betrekking tot voorschotten, biedvergoedingen en het voorlopig klassement, beoogt de wet een eerlijker en transparanter aanbestedingsproces te garanderen, wat gunstig is voor zowel kmo's als aanbesteders.

Meer info hierover kan je HIER terugvinden. 

Heb je nog vragen of wens je als kmo zelf ondersteuning of advies omtrent het  ontvangen en inschrijven op relevante overheidsopdrachten? 

Twijfel dan zeker niet om ons te contacteren via www.tenderportal.be